.

Intimní hygiena a jak na ni

Každá žena v jakémkoliv věku by měla dbát o svou hygienu a o tu intimní obzvlášť! Chvilka denně, kdy se věnujete svým intimní partiím, může ovlivnit nejednu oblast vašeho života - od zdraví, přes tělesnou pohodu, až po vaši sexualitu.

Oblast intimních partií má mnoho ochranných mechanismů. Brání se před škodlivými bakteriemi pomocí mikroorganismů, kteří musejí být ve Umyvejte_pouze_vnejsi_casti_ intimnich_partii_Vibratory-czvzájemné rovnováze. Další důležitý ochránce každé ženy je kyselé pH udržující tuto mikroflóru. Jedná se o přirozenou obranyschopnost, která by neměla být narušena. Pokud je, může se zhroutit imunita celého organismu. Právě z tohoto důvodu je potřeba provádět intimní hygienu pravidelně a správně. Možná se budete divit, ale důkladnou hygienou vašich intimních partií se lze nejen zbavit spousty problémů, ale i jim předejít.

Existují období v životě každé ženy, kdy se snižuje jejich přirozená obranyschopnost. Jedná se o období menstruace, těhotenství i menopauzy. Dále nás mohou negativně ovlivnit i hormonální antikoncepce, antibiotika, ale stejně tak stres, špatná strava (zde myslím hlavně nadbytek cukru, který podporuje rozmnožování kvasinek), pak návštěvy bazénů nebo přírodních koupališť a nevhodné oblečení (vlhké a těsné oblečení a oblečení ze syntetických materiálů).

Základní pravidla, která by měla znát každá žena:

Umývejte pouze vnější části intimních partií

Možná jste to ještě neslyšela, možná už tento fakt znáte. Vagína má samočistící schopnosti. Navíc veškerá výše zmíněná mikroflóra se nachází právě uvnitř. Z tohoto důvodu může být časté mytí vnitřku vagíny ve skutečnosti spíše škodlivé. Věnujete se raději důkladné očistě vnějšku a dovnitř nezasahujte.

Používejte čistou vodu a speciální přípravky

Většina běžných mýdel i sprchových gelů nejsou pro intimní hygienu vůbec vhodné. Všechny jsou navrženy tak, aby udržovaly přirozené pH pokožky. Vaše intimní partie však mají přirozené pH nižší. Právě proto je mnohem vhodnější používat přípravky speciálně určené pro intimní hygienu. Navíc jiné přípravky bývají parfemované, což je další z vlastností, které vaším intimním partiím neprospívají. Narušením pH pokožky se mohou začít objevovat nepříjemné potíže, jako jsou podráždění, bolest, zápach, výtok, infekce, či nepříjemné svědění.

Myjte se alespoň jednou denně

Věřím, že každá žena chce být čistá a proto se chodí sprchovat minimálně jednou denně. Nezapomeňte minimálně jednou denně umýt i své intimní partie. Věřte, že i vagína se může za celý den zpotit, obzvlášť máte-li těsné spodní prádlo a sedavé zaměstnání. Určitě během dne chodíte na toaletu. Ani sport nepřispívá. Zkrátka nezapomínejte na své intimní partie. Věřte, že každou vaši činnost prožívají s vámi, jenom trochu jinak než zbytek těla.

Ruce jsou dostačujícísex_behem_menstruace

Věřte tomu nebo ne, ale používání mycích hub, či jiných pomůcek může vašim intimní partiím spíše ublížit. Vagína má měkkoučkou a choulostivou kůži, kterou můžete velmi snadno poškodit. Právě z tohoto důvodu je použití rukou a voda naprosto dostačující pro dokonalou očistu.

Proud vody do vagíny nepatří

Snad každá žena alespoň jednou vyzkoušela nasměrovat proud vody vycházející ze sprchové hlavice na svou vagínu a užít si ten luxusně uspokojivý zážitek. Je to fajn. Víme to všechny. Ale bohužel, když se bavíme o intimní hygieně a mytí intimních partií, je daleko lepší nechat stékat vodu směrem dolů. Pokud se na vnější straně vagíny nachází nějaké nečistoty, můžete je i s proudem tekoucí vody dostat do vnitřní části vagíny. To může vést k poškození přirozené mikroflóry, nebo přenosu bakterií.

Sex během menstruace

Možná máte partnera, kterému milování během menstruace nevadí. Možná to naopak vyžaduje, nebo prostě jenom zkrátka vyžaduje sex. Ale přesto, pokud si během svých dní chcete užít, pokuste se vymyslet jiné metody. Při menstruaci je daleko větší riziko přenosu infekce, takže spíš než vaginálnímu sexu se věnujte zvýšení hygieny. Pokud toužíte po pohlavním styku i tak a jiné praktiky vás nezajímají, nezapomeňte se pořádně umýt před i po.